Red (and white) Currant / Johannisbeere / Groseille
Wetenschappelijke naam: Ribes rubrum
De aalbes (Ribes rubrum) behoort net als de kruisbes (Ribes uva-crispa) en de zwarte bes (Ribes nigrum) tot de ribesfamilie (Grossulariaceae).
Er zijn rode en witte (roze) aalbessen. In de pluktuin zijn rode aalbessen plus een beperkte hoeveelheid witte aalbessen te plukken. De bessen zijn (afhankelijk van seizoen) vanaf begin juni te plukken. De witte aalbes is zoeter van smaak dan de rode aalbes.
In de pluktuin zijn de volgende aalbessen te plukken:
Rode Aalbessen
-
-
-
-
Ribes rubrum 'Jonkheer van Tets' (vanaf juni)
-
-
-
Dit is een zoete rode bes.
Ribes rubrum 'Rolan'
De bessen zijn groot, zurig van smaak en hebben een goed aroma.
Ze zijn geschikt voor consumptie, jam, sap.
Enkele Witte Aalbessen:
-
Ribes rubrum 'Albatros' (vanaf half juli)
Grote, heldergele bessen aan lange trossen. Zeer goede aromatische smaak. Geschikt voor verse consumptie
-
Ribes rubrum 'Blanka' (vanaf 4e week juli)
Tamelijk grote, gele bessen aan lange trossen, veel bessen per tros.Weinig gevoelig voor ziektes
Aalbessen plukken in pluktuin de bosrand
De aalbessenstruiken zullen in de toekomst ipv in struikvorm in snoervorm gesnoeid gaan worden zodat de bessen gemakkelijker te plukken zullen zijn. In 2015 zal begonnen worden met het snoeien als snoer. 2015 zal nog overgangsjaar zijn qua vorm.