Adres

 

 

NL Doet 2018

Pluktuin de Bosrand heeft op vrijdag 9 en zaterdag 10 maart 2018 wederom meegedaan met NL Doet, de landelijke vrijwilligersdagen. Er hebben weer diverse vrijwilligers geholpen; vooraf Tiemen Nanninga van LeAf en Henk Hol van Meratus Hoveniers en tijdens NL Doet zelf 8 man van Rabobank Wageningen, 7 man van Monsanto, wethouder Han ter Maat, Zeynep met haar zoontje, Hans van 92 en van de Pluktuin nog Jan en Frits. Er is in korte tijd weer veel gedaan. Bedankt allemaal voor jullie hulp en gezelligheid.

 

Tuinonderhoud; onkruid wieden, spitten en snoeien

Er is onder de rode bessen onkruid gewied. Dit was hard nodig. De bessenstruiken staan er nu weer goed bij en kunnen dit jaar weer mooie, lekkere bessen gaan geven.

Daarnaast zijn bij een border langs het doorgaande pad alle woekerende planten er uit gespit zodat we nu de border weer opnieuw kunnen gaan aanleggen (met niet woekerende planten).

Verder is er nog in de theetuin onkruid gewied en paden geschoffeld en is er gesnoeid.

 

Aanleg van een helofytenfilter (in samenwerking met Stichting de Bosrand Wageningen)

In samenwerking met Stichting de Bosrand Wageningen hebben we tijdens NLdoet een helofytenfilter van ongeveer 6 m2 voor het zuiveren van het afvalwater aangelegd. Hiermee willen we op ecologische wijze het afvalwater van de pluktuin (van het handenwassen, de wc en water van de kookworkshops) reinigen.

Tiemen Nanninga van LeAf heeft - als deal van Beursvloer Ede - berekend hoe groot het rietveldfilter voor de Pluktuin moet worden en hoe de opbouw van materialen moet zijn.

Er is voorafgaand aan NL Doet door Henk Hol van Meratus Hoveniers uit Ede - als deal van Beursvloer Ede - een gat gegraven. Dit gat is vervolgens door bekleed met vijverfolie en worteldoek. Vervolgens zijn er drainaigeslangen voor de afvoer ingelegd en is er een laagje grind over de slangen gestort. Het geheel is bedekt met worteldoek waarna er zand overheen is gestort. 

Helaas had bedrijf dat met 11 man zich voor deze klus had opgegeven afgemeld waardoor klus niet volledig is uitgevoerd. Gelukkig hebben aantal man van Rabobank en Monsanta deel van het werk uitgevoerd. Vervolgens heeft Frits, met wat hulp van Petra, gat dicht gegooid met zand.

Nu moet het geheel nog worden afgedekt met worteldoek waarin vervolgens de (riet)plantjes komen. Boven op worteldoek komen de aanvoerbuizen. Aan het eind wordt alles nog afgedekt met een grindlaagje.

Het gezuiverde water loopt via de drainaige buizen die op bodem van filter liggen vervolgens weg via een grindkoffer van 2 m2 die onder rietveldfilter ligt.

We hopen rietveldfilter binnenkort volledig aangelegd te hebben en te kunnen gaan gebruiken.

    

Iedereen die geholpen heeft: bedankt voor jullie hulp! Als bedankje mogen jullie tijdens het seizoen een bos bloemen komen plukken. 

Zoeken

Webshop                Cadeaubon
webshop  overzicht bonnen
 
Boeketten               Bloemstukken
dscn2268 500    grafstuk 1b

 

Workshops              Groepen

blok 2 web    PluktuinDeBosrandGroep 1

 

Kinderfeestjes         Verhuur

089 500   PluktuinDeBosrandGroep 3

High Tea

 

Moordspel

moordspel

JS FlexSlider NLdoet 2017